My všichni jsme Východočeši - soutěž pro děti

Trvání akce od 13. března 2015 10:05 do 23. května 2015 10:05

VĚDOMOSTNÍ SOUTĚŽ PRO DĚTI 5. – 7. TŘÍD ZŠ VÝCHODOČESKÉHO KRAJE

 

NÁCHOD

 

HISTORIE

 

Náchod najdete na samé hranici s Polskem, mezi Krkonošemi a Orlickými horami, na obou březích řeky Metuje.

Město vzniklo původně jako osada s hradem, vybudovaným na ochranu staré obchodní zemské stezky z Čech přes Kladsko do Polska, v první polovině 13.století. Zakladatelem města a hradu byl Hron z rodu Načeraticů, posléze s přídomkem „ z Náchoda“. Z té doby pochází též název města – Náchod, který v sobě nepochybně nese fakt přicházení, odcházení, procházení, prostě něco se nachodili, než tam došli.

Během minulých 650 let hrad a město postupně patřily dlouhé řadě majitelů,

kromě jiných též třem králům – Janu Lucemburskému, Václavu IV. a Jiřímu z Poděbrad. Určitě znáte také jméno majitelky náchodského panství z počátku 19.století, Kateřiny Vilemíny Zaháňské.

V těsné blízkosti Náchoda se odehrály některé těžké bitvy prusko-rakouské války v roce 1866, jejich oběti připomíná naučná stezka po pomnících padlých.

Během času se význam města měnil, původně ochranná funkce ustoupila významu centra textilní výroby a gumárenského průmyslu. Počátkem 20.století byl Náchod dokonce nazýván „Manchesterem východu“.

V současnosti je Náchod známý především jako významný dopravní přechod

do Polska, gumárenská výroba ve městě zůstala (Rubena), textilky nahradil elektrotechnický průmysl.

 

PŘÍRODNÍ ZAJÍMAVOSTI

 

Prameny lahodné a léčivé minerální vody v Náchodě - Bělovsi jsou známy již od 14.století. Na počátku 19.století byly při nich vybudovány lázně, kam se jezdili léčit koupelemi a popíjením minerálky Idy nemocní s chorobami srdce, cév a bolestmi kloubů. Lázeňství v Bělovsi pokračovalo až do roku 1996, dnes najdete pouze veřejně přístupný prameník nad Jakubovým pramenem.

Protiváhu náchodskému zámku tvoří dominanta Jiráskovy chaty s rozhlednou  na dobrošovském kopci zhruba 3 km od Náchoda. Chata byla postavena podle návrhu známého architekta Dušana Jurkoviče. Z rozhledny vysoké 24 metrů je skvělý rozhled na pásma pohraničních hor i do kraje. Stavba stojí na výchozu červeného permského pískovce ( 200 mil.let).

Zhruba 6 km po proudu Metuje se nalézá v zalesněném táhlém údolí místo zvané Peklo. Najdete tam další Jurkovičovu stavbu, dnes restauraci, dále soutok řeky Metuje s říčkou Olešenkou a krásnou přírodu všude kolem. Rostlinstvo

a květena bučin na úbočích strání má status přírodní rezervace.

 

VÝZNAMNÉ OSOBNOSTI

 

Jiří Guth-Jarkovský ( 1861-1943), profesor češtiny, francouzštiny a tělesné výchovy, spisovatel, překladatel a vychovatel dětí ve šlechtických rodinách, v Náchodě prožil závěr svého činorodého života. Prvním jeho životním posláním byl sport, v letech 1919 – 1923 zastával funkci generálního tajemníka Olympijského výboru a patří mu spoluautorství olympijské charty. Druhým těžištěm jeho zájmu byla etiketa, nauka o vybraném chování. Jiří Guth-Jarkovský byl v i tomto směru mistrem, proto byl ustanoven ceremoniářem prezidenta T.G.Masaryka a byl mu svěřen návrh statutu řádu Bílého lva, který dodnes propůjčuje výhradně prezident republiky. O pravidlech a normách správného chování napsal J.G-J. také několik knih pro veřejnost.

Jan Letzel (1880-1955), světoznámý český stavitel a architekt, se v Náchodě narodil. V Čechách najdete několik jeho secesních staveb, ale světové uznání získal takzvaný Atomový dóm v Hirošimě. Je to Letzelova stavba, která jako jediná v epicentru přestála výbuch americké atomové bomby 6.8.1945 a stala se symbolem naděje na světový mír bez jaderných zbraní.

Josef Škvorecký ( 1924-2012) byl rovněž náchodským rodákem. I jeho význam přesáhl hranice naší země. Škvorecký je znám jako spisovatel, překladatel, později exilový nakladatel. S manželkou Zdenou Salivarovou založili exilové nakladatelství ´68 Publishers v Torontu v Kanadě, kam odešeli v roce 1971 kvůli politické situaci v u nás. Mezi nejznámější knihy Škvoreckého patří Zbabělci, Tankový prapor, Sedmiramenný svícen, Jazzové inspirace, četné detektivky a poslední Obyčejné životy. Kromě toho, že celý život psal, přednášel též tvůrčí psaní, dějiny a teorii filmu na univerzitách v USA i v Kanadě. V ´68 Publishers vyšlo do roku 1990 celkem 227 titulů, které byly v Československu zakázány. V tomtéž roce prezident Václav Havel vyznamenal Josefa Škvoreckého i Zdenu Salivarovou za zásluhy o českou literaturu ve světě řádem Bílého lva.

 

 

Odkazy na texty pro soutěž My všichni jsme Východočeši

 

      1. MěK Přelouč

Odkaz: http://www.mestoprelouc.cz/knihovna/my-vsichni-jsme-vychodocesi-2015/

      2. MěK Chlumec nad Cidlinou

Odkaz: www.knihovna.chlumecnc.cz

      3. MěK Nové Město nad Metují

Odkaz: http://www.knihovnanm.cz/index.php/detsky-web1

      4. Knihovna Města Hradec Králové

Odkaz: http://www.knihovnahk.cz/pro-deti/souteze/my-vsichni-jsme-vychodocesi

      5. MěK Dvůr Králové nad Labem

Odkaz: http://www.slavoj.cz/souteze/my-vsichni-jsme-vychodocesi.html

      6. MěK Jičín

Odkaz: http://knihovna.mujicin.cz/souteze.html

      7. KK Pardubice

Odkaz: http://vendelin.kkpce.cz/clanek.php?id=47

      8. MěK Litomyšl

Odkaz: http://litomysl.cz/knihovna/deti

      9. Třebechovice pod Orebem

Odkaz:  http://hmk.webk.cz/pages/my-vsichni-jsme-vychodocesi-20.html

    10. Moravská Třebová

Odkaz: http://www.mkmt.cz/My_vsichni_jsme_vychodocesi.pdf

    11. MěK Nový Bydžov

Odkaz: http://www.novybydzov.cz/my-vsichni-jsme-vychodocesi/d-13171/p1=6162

    12. MěK Svitavy

Odkaz: http://www.booksy.cz/?page_id=2766

    13. MěK Nová Paka

Odkaz: http://knihovna.munovapaka.cz/

    14. MěK Chrudim

Odkaz: http://www.knihovna-cr.cz/detsky-koutek/my-vsichni-jsme-vychodocesi

    15. MěK Náchod

Odkaz: http://www.mknachod.cz/akce/detail/soutez-pro-deti-my-vsichni-jsme-vychodocesi

    16. MěK Rtyně v Podkrkonoší

Odkaz: http://www.mkrtyne.cz/novinky.html