Název Location Start End Short Desription
Čtenářská výzva 2024 08:00 23:55

S novým rokem odstartovala i nová Čtenářská výzva. Té loňské se účastnilo a zároveň si ji evidovalo 10 719 uživatelů Databáze knih.

Jarní muzikoterapie pro seniory 09:30 10:30

Od 7. března se až do 25. dubna budeme vždy ve čtvrtek scházet od 9.30 do 10.30 hodin ve studovně, kde pomocí hudebních her opět aktivizujeme tělo a mysl. Pod vedením Mgr. Pavlíny Prudilové budeme zpívat především české a moravské lidové nebo populární písně. Všechny aktivity v rámci setkání jsou dobrovolné – sami si určíte, do čeho se pustíte. Chcete oprášit svůj hudební nástroj, který jste už mnoho let nepoužili? Potřebujete si s námi jenom odpočinout, zaposlouchat se? I na vás se těšíme. Vstupné na každou lekci činí 50,- Kč.

 

Bartoňové 09:00 17:00

Výstava realizovaná v rámci oslav 770 let od první písemné zmínky o Náchodě bude k vidění od 10. dubna do 31. května ve vstupní hale.

Usmívání 17:00 17:00

Výstavu malovaného humoru Pavla Matušky zahájíme vernisáží v úterý 9. dubna od 17.00 hodin. Malíř, grafik a řezbář, rodák z Třebechovic pod Orebem, vykouzlil úsměvy ve tvářích nejen čtenářům novin a časopisů u nás a ve světě, kde získal řadu ocenění. Humorem sobě vlastním zpříjemnil chvíle i tisícům návštěvníků více než stovky samostatných výstav. Do naší knihovny se se svou veselou tvorbou vrací po sedmi letech, aby zde mimo nová díla představil i nejnovější knihu Galerka, obsahující unikátní portréty osobností. K vidění bude do 10. května ve studovně.

Panama a její krásy 17:30 19:00

V pondělí 22. dubna nás v 17.30 hodin zavede atypický cestovatel Jiří Kafka do hlavního města Panama City. Prozkoumáme jeho historické, moderní, ale i chudinské části, stejně jako nedaleký Panamský průplav. Navštívíme deštný prales Soberania, poplujeme na ostrov Taboga v Pacifiku a podíváme se za indiány z kmene Guna Yala na souostroví San Blas v Karibiku. Beseda proběhne v dětském oddělení, vstupné dobrovolné.

Aprílová pročtená dílnička 14:30 16:30

Ve čtvrtek 25. dubna zveme všechny kreativní děti na aprílové tvoření, které bude probíhat od 14.30 do 16.30 hodin v dětském oddělení. Příspěvek na materiál činí 20,- Kč.

Dubnový bookstart 09:00 11:30

Bookstart II

V sobotu 27. dubna se v 9.00 hodin sejdou v dětském oddělení rodiče a děti ve věku od 3 do 6 let, pro které opět nachystáme program plný čtení, jednoduchého vyrábění a dalších zábavných aktivit.

 

Bookstart I

Na úterý 30. dubna chystáme od 9.00 (1. skupina) a od 10.30 hodin (2. skupina) setkání pro děti do 3 let a jejich rodiče.

 

Prosíme o přihlášení na e-mail kobrlova@mknachod.cz nebo v dětském oddělení. 

NUVČ - Vladimír Socha - Vznik a vývoj člověka 15:00 17:00

RNDr. Vladimír Socha - Vznik a vývoj člověka

Živá knihovna 14:00 17:00

V pátek 3. května se od 14.00 hodin můžete ve všech odděleních těšit na Živou knihovnu. Jedná se o speciální typ knihovny, kde jsou namísto knih půjčováni lidé – tzv. živé knihy. Čtení probíhá formou rozhovorů, při nichž “knihy“ nechávají nahlédnout čtenáře do svých příběhů. I naše Živá knihovna bude příležitostí k dozvídání se nových věcí a k zamyšlení se nad různými tématy. Čtenář si vybere “knížku“ podle krátké anotace, a pokud není zrovna “čtena“ nikým jiným, může se do ní v časově omezené délce pustit. Nabízet budeme následující tituly: Od zpravodaje ke spisovateli, Život s Boženou, Američanka, Hledání studánek, Druhý domov TanzánieŽivot na dvou kolech, Model na startu, a další.

Prevence podvodů v on-line prostředí 10:00 16:00

V pondělí 6. května pořádáme ve spolupráci s Policií ČR od 10.00 do 11.00 a od 15.00 do 16.00 hodin přednášky preventisty por. Mgr. Miroslava Mervarta, zaměřené na kybernetickou bezpečnost dospělých. Zjistíme nejen co přesně je vishing, smishing, phishing nebo spoofing, ale i jak rozpoznat investiční podvod nebo jak nenaletět na fake banking. Vstup volný.

NUVČ - Kateřina Voňková - Slovinsko – země přírodních krás 15:00 17:00

Kateřina Voňková - Slovinsko – země přírodních krás

Přednáška Jak dítěti pomoci projevit potenciál? 15:30 17:00

V úterý 14. května zveme od 15.30 hodin do studovny všechny rodiče, kteří chtějí aktivně podpořit své děti na jejich cestě k úspěchu, na přednášku neurovývojové terapeutky Mgr. Terezy Přibylové. Dozvíme se, jak může nezralost centrální nervové soustavy ovlivnit vývoj dítěte a jeho fungování v běžném životě. Společně se podíváme i na to, jak usnadnit osvojování dovedností dětem, které čelí poruchám pozornosti, učení a řeči. Dále budou představeny principy neurovývojové terapie INPP a další metody, které pomáhají dětem v jejich rozvoji. Přednáška poskytne rodičům užitečné informace, tipy a nástroje, jak lépe porozumět potřebám svých dětí a jak je podporovat v jejich individuálním růstu. Vstup volný.

Beseda s Mgr. Věrou Vlčkovou 17:00 19:00

Ve čtvrtek 16. května pořádáme od 17.00 hodin ve studovně besedu s rodačkou z České Skalice Mgr. Věrou Vlčkovou. Autorka nejen mnoha monografií, ale i článků a studií v regionálním i celostátním tisku, či v historických a literárních sbornících, představí svou novou knihu Cestami života. Románová kronika, založená na studiu historických pramenů a vzpomínek, se odehrává v konkrétních historických situacích a souvislostech, takže může být čtena i jako kronika města a jeho společnosti. Na místě bude možné titul zakoupit.

NUVČ - Jan Royt - Katedrála sv. Víta 15:00 17:00

prof. PhDr. Ing. Jan Royt, Ph.D., DSc. - Katedrála sv. Víta