Kdo čte, ten žije mnoho životů – čtenářská (ne)soutěž pro školní třídy

Trvání akce od 1. února 2016 16:06 do 30. dubna 2016 16:06

Protože se blíží březnový měsíc čtenářů, rozhodli jsme se, tak jako v mnoha dalších městech, najít třídy, kde se opravdu čte. Kde vědí, že čtení je dobrodružství, radost, potěšení ale i to, že schopnost číst s porozuměním je klíčovou dovedností k úspěchu v životě, pracovním i osobním. Zajímavé je, že důležitá je právě četba beletrie, tedy příběhů s často nejednoznačnými hrdiny a komplikovaným dějem. Ta učí čtenáře vnímat svět v jeho složitosti.

Nabízíme tedy třídám náchodských základních a středních škol zúčastnit se této akce a spolu s námi objevit skutečné čtenáře.

Třídu přihlásí učitel nebo zástupce třídy ve studovně naší knihovny. Do konce února musí přihlášená třída dodat alespoň první úkol, tedy seznam třiceti (nevejdete-li se více ;-) knih, které jste ve třídě přečetli (tedy alespoň jeden z Vás) a něčím Vás zaujaly. Autor, název, nakladatelství a rok vydání – to je povinné. Názor čtenáře na knihu, medailonek oblíbeného autora či ilustrátora, vyjádření, proč zrovna tohle je váš literární hrdina, to vše je vítáno a v naší (ne)soutěži kladně hodnoceno. Úkoly 2–4 je třeba splnit do konce března. Kvalita zpracování jednotlivých úkolů dává třídě větší šanci zúčastnit se závěrečného klání  nejlepších čtenářských tříd, které proběhne v dubnu. Naživo, ne virtuálně.

Úkoly: Vyberte 1) 30 knih vaší třídy
  2) 10 knižních hrdinů
  3) 5 oblíbených spisovatelů
  4) 5 nejmilejších ilustrátorů
A pak: 5) se připravte na klání nejlepších tříd


A i když čtení je samo o sobě dostatečnou odměnou, budou pro největší knihmilovné třídy přichystány i odměny materiální. Nechte se překvapit a těšte se.