LiStOVáNí - Nejlepší kniha o fake news!!!

Trvání akce od 17. září 2018 17:00 do 17. září 2018 18:30

V pondělí 17. září proběhne od 17:00 hodin ve studovně scénické představení projektu LiStOVáNí, který tentokrát přináší adaptaci aktuálního vědecko-naučného textu.

Média, politici, sociální sítě - ze všech těchto zdrojů se na nás neustále valí dohady o tom, kdo, jak a proč se nás snaží dezinformovat. Co ale často opakovaná spojení fake news, dezinformace a alternativní fakta zahrnují? Jedná se o fenomén posledních let, nebo jsou tu s námi, šikovně skryté, už dlouhá staletí? Jak je možné, že fungují? Kdo a proč je vypouští? A co je hlavní, jak se proti nim můžeme bránit? Hrají Jiří Ressler a Petra Bučková, zúčastní se i jeden z autorů knihy Miloš Gregor. Vstupné 120,- Kč.

 

Co je LiStOVáNí?

LiStOVáNí je spojení literatury a divadelního představení, často oživené kostýmy, rekvizitami, vizuálními efekty nebo hudebními prvky. Klíčovou součástí představení je kniha - hraje zde důležitou roli nejen jako zdroj příběhu, ale mnohdy také jako jedna z rekvizit. Od běžného scénického čtení, jež se obvykle omezuje pouze na dramatickou recitaci textu, se představení projektu LiStOVáNí liší především mírou kreativity. Knihy jsou pro potřeby projektu zpracovávány takovým způsobem, aby jejich přečtení zabralo zhruba hodinu, maximálně hodinu a půl.  

Autory projektu jsou herci Lukáš Hejlík, Pavel Oubram a Věra Hollá. V současné době zde kromě zakladatelů příležitostně působí kolem třinácti dalších herců, především z brněnských a pražských domovských scén. Jednoho představení se účastní obvykle tři, nanejvýš čtyři účinkující, střídající se v různých rolích podle potřeby. Součástí hereckého "ansámblu" se často stává i samotný autor literární předlohy. V současné době má LiStOVáNí v repertoáru asi 120 knih, a každý měsíc soubor představuje novou.

Za propagaci knižní kultury získal projekt LiStOVáNí v roce 2011 výroční cenu nadace Český literární fond.