SOUTĚŽ - Léto se zvířaty

Trvání akce od 1. července 2016 8:00 do 22. září 2016 17:00

Astronomické léto letos trvá do 22.9.2016 a Léto se zvířaty rovněž.

Soutěž, která běží už od začátku prázdnin, je tentokrát věnována zvířatům, a to zvláště těm, která žijí na našem území.

Čtenáři do 15 let se mohou opět zapojit do tří částí soutěže – čtenářské, výtvarné a literární.

Ve čtenářské části soutěže si děti budou půjčovat jakékoli knihy podle vlastního výběru. Přečtení knihy o evropských volně žijících zvířatech přinese dětem 3 body, za knihu o mimoevropských volně žijících zvířatech dostanou děti 2 body, pokud bude kniha o domácích a hospodářských zvířatech, bude též za 2 body a pokud zvíře nebude hlavním nebo důležitým hrdinou knihy, získají děti 1 bod.

Výtvarníkům se nabízí možnost namalovat, nakreslit či jakkoliv jinak zobrazit zvíře, literáti mohou napsat povídku, pohádku, básničku či text písničky, a to za stejných podmínek – volně žijící evropské zvíře za 3 body, mimoevropské volně žijící, nebo naše domácí či hospodářské zvíře za 2 body. Za každé 3 získané body si budou moct soutěžící vybrat keramický kotouček se zvířecím motivem. Pilní čtenáři, malíři i spisovatelé si tak mohou sestavit originální soubor.

Tradičně připravíme pro účastníky soutěže i závěrečné společné slavnostní odpoledne, sejdeme se v pátek 7. 10. 2016 ve 14.30 hod.  Přijde nás navštívit pracovník Stanice pro zraněné a handicapované volně žijící živočichy v Jaroměři, což je nesmírně užitečná organizace, která pomáhá napravovat to,   co my lidé a naše civilizace způsobujeme. Dozvíme se, jak stanice pracuje, jaká zvířata a ptáky se jí podařilo zachránit a vypustit zpět do přírody, a co se děje s těmi, která se na svobodu vrátit nemohou.

Abychom pomohli pomáhajícím, vyhlašujeme ve prospěch Záchranné stanice sbírku trvanlivé potravy - kvalitní psí a kočičí granule, neloupaná slunečnice, usušené pečivo - v týdnu od 3.10. do 7.10.2016. Prosíme šlechetné dárce, aby své dárky donesli do knihovny. Tím též získají účast na slavnostním odpoledni.